Är en sadelstol bra för ergonomin?

Idag finns det många fina innovationer som kan bidra med bättre hälsa på jobbet. Det diskuteras om vi ska stå eller sitta ner hela dagen vid ett skrivbord, eller växla. Det finns också olika typer av kontorsstolar som är till för att förbättra hållning och hålla dig frisk och glad.

Ett exempel på en innovativ kontorsstol är den som kallas för sadelstol. En sadelstol eller balansstol har en form som gör att du sitter lite liksom på en häst. Det finns inget ryggstöd vilket kan kännas lite märkligt om du inte är van vid detta. Är sadelstolen bra för ergonomin?

Om du sitter rätt på en sadelstol kan den vara en hjälp

När du sitter rätt på en sadelstol så får du en naturlig position med korrekt svank. Det här är särskilt bra för den övre delen av din ryggrad. Idag vet vi att höga krav på jobbet ökar risken för nackbesvär. Om du kan sitta på ett bra sätt för nacken kanske du minskar den risken.

Variation av sittandet kan vara viktigt

När du jobbar med massagepistol för att lösa upp spänningen i nacken kan du fundera lite på om du eventuellt skulle kunna få ett bättre utgångsläge genom att variera ditt sittande. Om du sitter på morgonen på en klassisk kontorsstol och sedan byter till en ergonomisk kontorsboll för eftermiddagen så får du ju förändring som kan vara viktig.

Det här är ju anledningen till att rekommendationen att växla mellan att sitta och stå ges. När du sitter på en sadelstol eller någon form av balansstol kan det aktivera dig fysiskt på ett sätt som är bra för blodcirkulation och även din hållning.

Överdriv inte så att du orkar med att sitta!

Det är fint med mål om att sitta på ett bättre sätt på jobbet och en sadelstol kan absolut bli en investering för din ergonomis skull. Men överdriv inte. Om du bara sitter på sadelstol kanske det blir för jobbigt för dig.

Ta pauser och slå dig ner i en massagefåtölj då och då. Växla mellan olika stolar och stå även upp när det är möjligt. Då får du en optimal situation för din nacke och resten av ryggen!