Massagebänk – Köp inte massagebänk förrän du läser detta!

För dig som jobbar med att ge massage är massagebänken det redskap som står i centrum. Du måste ha ett professionellt massagebord för att kunna jobba på ett sätt som är bra för dig och din kund. Du har antagligen en ganska bra bild av hur massagebänken bör vara utformad men du vet också att det finns många modeller att välja från.

Här ska vi se lite närmre på hur du kan tänka då du väljer. Vi kommer också att ta en titt på de bästa massagebänkarna som finns på svenska marknaden just nu. Ta en titt på egenskaperna och välj den massagebänk som bäst lever upp till dina behov och krav!

RESTPRO
HOPFÄLLBAR

 • Olje/vattenbeständig

 • Med väska

 • Träbänk

 1 590 kr

MOBERCAS HYDRAULISK BRITS

 • Med andningshål

 • Justerbart ryggstöd

 • Pappersrullehållare

 12 290 kr

ECOPOSTURAL HYDRAULISK BRITS

 • Tvådelad

 • 5 cm skum

 • Dubbla stolpar

 19 790 kr

MOBERCAS ELEKTRISK BEHANDLINGSSTOL

 • 3-delad

 • Nackstöd med andningshål

 • Justerbart ryggstöd

 13 090 kr

ECOPOSTURAL ELEKTRISK BRITS

 • 3-delad

 • 7 cm skum

 • Träbas

 32 490 kr

ECOPOSTRURAL STATIONÄR BRITS

 • Naturligt trä

 • 5 cm skum

 • Ej justerbar höjd

 7 390 kr

De viktigaste egenskaperna att kontrollera när du ska köpa massagebänk

Det finns några egenskaper som är otroligt viktiga när du ska investera i massagebänken för att komma igång som massör på allvar. Det här är punkterna du bör tänka igenom innan du väljer din bänk.

Vikt

Behöver du flytta på din massagebänk eller kommer den alltid att stå på samma plats. Om du vill kunna ta den med dig är det viktigt att den inte väger för mycket. Du bör kunna vika ihop och flytta på bänken med ett handtag.

10-20 kg är en god riktlinje. Kom ihåg att en tyngre massagebänk givetvis står stadigare. Du vill inte välja en lättviktig modell som är enkel att få med men som sedan rubbas varje gång du tar i. En större massagebänk väger mer och det är viktigt att du tänker på hur det går att vika ihop och transportera om du vet att du kommer att ge massagen på olika platser.

Så om du vill ha en portabel massagebänk kan det vara klokt att välja en lite mindre storlek och lägre vikt. Aluminium är ett material som innebär lätt vikt men slittålighet. Om det inte ska flyttas på kan lite högre vikt ses som ett stort plus då kan material som rostfritt stål fungera lika bra.

massagebänk

Kvalitet på tyg på bänken

På bänkens topp kommer det att finnas ett material som gör det bekvämt för din kund att ligga på den. Läder är ett material som anses vara överlägset men du måste inte köpa en massagebänk med äkta läder. Konstläder är ett bra material som rätt skött kan hålla mycket länge. Konstläder är också enkelt att hålla fräscht.

Ta en titt på hur olika tyger upplevs. Både från kundens perspektiv och från massörens. Konstläder av PVC till exempel känns inte alltid så mjukt mot huden. PU material är mjukare och de ger en lyxigare känsla som kan passa bättre för en massagesäng.

Tänk på att materialet som finns på bänkens topp kommer att påverka saker som:

 • Hur länge bänken håller
 • Hur lätt den är att rengöra
 • Hur mycket bänken väger
 • Hur kunden uppfattar att ligga på bänken

Hur mycket klarar massagebänken?

Det är också viktigt att undersöka hur mycket en massagebänk klarar av. Det här beskrivs som max-vikt för den som du behandlar på bänken. Men det är inte riktigt så enkelt. När du kommer att massera personen som ligger på massagesängen utsätts den för större påfrestning.

Dina rörelser ska inte leda till att skruvar lossnar eller att bänken snart börjar stå skevt på golvet. Det är givetvis också otroligt viktigt att bänken klarar av din kunds vikt. Om inte finns ju risken för att den faller sönder mitt under en behandling!

En massagebänk som klarar omkring 200 kg bör fungera bra för de flesta. Om du vet att du kommer att jobba en hel del med kraftigt överviktiga kunder kanske du vill satsa på en riktigt bastant massagebänk som klarar omkring 300 kg.

Massagesängens storlek

Det är också viktigt att se på massagebordets storlek. Du behöver en yta som har plats för olika kroppsformer. Din kund kommer att uppleva att det är bekvämt när massagebänken inte är för smal. Tänk också på att bordet passar din längd.

Massagebord som har en bredd på omkring 75 cm är bra val för dig som är lång. Massagebänkar som är omkring 70 cm breda fungerar fint för den som är lite kortare. Tänk också på bordets längd. Om du får en kund som är två meter lång är det viktigt att din massagebänk klarar av detta.

Vad gäller höjd är det viktigt med en bänk som går att justera i höjdled. Många massörer rekommenderar bord som går att höja och sänka med hjälp av motor. Den här typen av massagebänk är också perfekt när ni är flera massörer som ska dela på arbetsplats.

massagesäng

Möjlighet att justera

Även de mest erfarna massörer jobbar med massagesängar som går att justera. Vi har tagit upp det där med höjd men det finns mer. Tillbehör som överdrag av papper eller tyg kan placeras och fungera på ett sätt som gör ditt liv mycket enklare.

Med elektriska funktioner kan du finjustera huvuddelen av bordet och se till att din kund ligger på ett perfekt sätt. Sedan kan det också vara bra med tillbehör som gör det enklare att placera din klient i rätt position för behandlingen.

Mjukhet på britsen

Ingen tycker om att ligga på en hård träbrits och idag är detta knappast standard för massagebänkar. Stoppningen i madrassen får betydelse för hur bekvämt det blir för kunden att ligga på bänken. Det är viktigt med skumgummifyllning som håller hög kvalitet och ger ett gott stöd och komfort.

Bättre kvalitet betyder längre hållbarhet. Omkring 5 cm tjocklek är standard och 7-8 cm tjocklek är ett tecken på riktigt hög kvalitet.

Massagebänk pris

Det här är en punkt som vi tyvärr inte kan hoppa över då vi ser på vad du måste tänka på då du ska köpa massagesäng. Din budget kommer att påverka vad du kan köpa. Högre kvalitet innebär ett högre pris. Det är också därför som det kan vara det värt att tänja budgeten för att få en bättre massagebänk. Det har du igen i det långa loppet.

Du kan hitta bra bänkar för omkring 2000 kronor men om du kan sträcka din budget till 6000-10 000 kronor, kanske till och med mer, kan du räkna med fler funktioner som du får stor nytta av.

massagebänken

Massagebänk av trä eller metall?

Det är mycket populärt med massagebänkar av trä. De är fina och trä är ett material som känns fint att ha nära huden även om kunden inte ligger direkt mot bänkens trä-delar. Behandlat trä innebär ingen risk för stickor och om du tycker att trä är vackrast att se på kan detta vara ditt bästa val.

Metaller som aluminium och stål har sina fördelar. De är också sköna att hantera och de är faktiskt fina att se på. Aluminium kan vara ett bättre val än andra stålsorter som inte klarar rost lika bra. En massagebänk som rostar är absolut inte bra!

Idag är det många massörer som väljer aluminium över trä och stål helt enkelt för att detta material är mycket lättviktigt. Det blir lättare att få med ett portabelt massagebord då det är gjort av aluminium. Samtidigt är metallen otroligt slitstark.

massagebänkar