Exempel på massage som fungerar vid ledvärk

Idag är det många som lider av ledvärk och det kan ha flera olika skäl. Oavsett varför du har ont så kan massage vara ett sätt att lindra värken på. Det finns flera olika former av bra massage som kan fungera väl vid ledvärk och vi ska se närmre på några av dessa.

Viktigt om ledvärk

Innan du börjar med en massagemetod på hemmaplan eller klinik så är det förstås viktigt att du är medveten om vad din värk beror på. Du kan läsa mer om ledvärk på https://testosteron.se/ledvark/ och så kan det vara klokt att genomgå en undersökning som reder ut var du har ont och varför.

Det går inte alltid att få ett definitivt svar på vad som orsakar ledvärk men du kan i varje fall utesluta saker som kan behöva mer genomgripande vård och behandling. Dessutom kan det vara klokt att rådgöra med en läkare eller sjuksköterska om du vill använda massage pistol eller annat massageverktyg hemma på egen hand.

Den klassiska svenska massagen

Svensk massage är en mild och avslappnande teknik som använder långa och flytande drag för att förbättra cirkulationen, minska muskelspänningar och främja avslappning. Massagen kan utföras på golvet på en madrass, på en massagebänk såväl som sittandes på en stol.

Denna typ av massage kan vara till nytta för personer med ledvärk eftersom den kan bidra till att öka rörligheten och minska stelheten. Det är idag känt att den här typen av massage har en plats inom skolmedicinen även om man anser att det krävs fler studier för att förstå effekterna bättre.

Här är svensk massage för skuldrorna:

Djupvävnadsmassage med tryck

Djupvävnadsmassage är en mer intensiv form av massage som använder djupt tryck för att rikta in sig på de djupare lagren av muskelvävnad. Denna teknik är fördelaktig för personer med ledvärk eftersom den kan hjälpa till att släppa spänningar och knutar i musklerna runt den drabbade leden.

Här kan massageterapeuten använda tekniker som triggerpunktsterapi och myofascial frisättning för att rikta in sig på specifika spänningsområden.

Massage med heta stenar

Hot stone massage, eller massage med heta stenar, innebär användning av släta och uppvärmda stenar placerade på specifika områden av kroppen. Denna typ av massage kan vara fördelaktigt för personer med ledvärk eftersom det kan hjälpa till att öka blodflödet, minska muskelspänningar och främja avslappning.

Värmen från stenarna kan också hjälpa till att lindra ömma leder och muskler. Dessutom använder man ofta oljor som doftar gott vilket ytterligare bidrar till en känsla av avslappning som kan ha god effekt mot värken.

massage med heta stenar
Massage med heta stenar kan vara otroligt avslappnande!

Shiatsu massage med fingertryck

Shiatsu massage är en form av japansk massage som använder fingertryck på specifika punkter i kroppen för att släppa spänningar och främja avslappning. Denna typ av massage kan vara fungera på flera sätt vid ledvärk.

Dessutom går det numera att få shiatsumassage med en rad olika typer av massageverktyg. Du kan till exempel investera i en massagefåtölj för att få shiatsumassage varje kväll då du sitter och ser på tv!

Thaimassage använder stretching och kompression

Thaimassage är en form av massage med ursprung i Thailand som numera ges världen över. Denna massage använder stretching, kompression och djupt tryck för att rikta in sig på specifika delar av kroppen.

Thaimassage kan fungera vid  ledvärk eftersom den kan bidra till att öka flexibiliteten, minska muskelspänningar och främja avslappning.