Thai massage – 7 fördelar med regelbunden thaimassage

Massagemetoden som kallas för thai massage har sina rötter i Indien, Kina och Tibet. Men många svenskar har upptäckt thaimassage i Thailand, därav namnet. Massagemetoden har flera tusen år på nacken och är välkänd för att ge många positiva fördelar för den som behandlas.

Utöver att det känns skönt att få thai massage så är det viktigt att förstå alla hälsofördelar som du kan få med massagen. Men först måste vi förstås reda ut vad thaimassage är och vad den går ut på…

Vad är thaimassage?

Thai massage kan liknas en hel del med indisk yoga och andra traditionella medicinska teorier som ser på hur energi sprids i våra kroppar. Just det att man med thaimassage fokuserar på energipunkter är ett bevis på att tekniken är besläktad med traditionell kinesisk medicin ut vilken flera andra massagemetoder har kommit.

Idag är buddisttemplet Wat Pho i Bangkok ett av de viktigaste utbildningscentrumen för thai massage som finns i Thailand. Där har man inskriptioner på väggarna från 1832. Dessa beskriver både massage och medicinska behandlingar och ska ha kommit från antika thailändska medicintexter.

En stor skillnad mellan thai massage och klassisk massage är att du med thaimassage inte kommer att klä av dig och bli insmord med oljor på en traditionell massagebänk. Du ligger istället fullt påklädd på en matta och massören kommer på olika sätt att trycka, dra och rulla mot dina leder och muskler.

På grund av denna teknik där den som masserar nästan ser ut som att hon utför gymnastik på den som masseras så kallas thai massage ibland för assisterad yoga.

thaimassage

Syftet med thaimassage är att genom tryck på punkter och sträckning av leder och muskler släppa loss på energiflöden. Sträckningen av leder och muskler till normala vilolägen gör gott för hela kroppen.

Thaimassage är huvudsakligen bra för:

 • Den som har problem med rörlighet
 • Vid värk i muskler och leder
 • Vid mentala spänningar som yttrar sig som värk i kroppen

Nu tar vi en titt på 7 fantastiska fördelar med thai massage!

7 fördelar med thaimassage

 1. Kan mildra huvudvärk

För dig som har problem med ständigt återkommande huvudvärk eller kanske med migrän kan den klassiska thaimassagen vara en hjälp. Det finns studier där man har låtit personer med kronisk huvudvärk behandlas med thai massage. Det har visat sig att massagen kunnat dra ner på huvudvärkens intensitet såväl som fungera som hjälp mot spänningshuvudvärk.

Faktum är att man har sett att effekten av en enda Thailand massage kan räcka i upp till 15 veckor. Det här beror förstås på hur allvarliga problem med huvudvärk du har och hur professionell massagen var.

 1. Kan mjuka upp leder och dra ner på ledsmärtor

Med thaimassage så kan din ledfunktion förbättras. Om du upplever att du har stela leder och muskler så kan thaimassagen liksom andra massagemetoder som användning av massagepistol och regelbundet sittande i massagefåtölj göra stor skillnad.

I en studie där man såg på effekterna av thai massage på patienter som led av knäartros så kunde forskare konstatera att 8 veckors program med massage ledde till att deltagare kunde gå bättre och även upplevde mindre värk.

Det finns fler studier som har visat att patienter som lider av olika typer av ledsjukdomar kan få mildrade symtom med regelbunden thaimassage. En studie med 60 deltagare föreslår till och med att thaimassagen kan ge samma smärtlindrande effekt som ibuprofen!

huvudvärkspiller
Kan fungera lika bra som piller mot värk!
 1. Mindre ont i ryggen

Många har problem med ont i ryggen och här kan det vara klokt att se på möjligheten att få thai massage med jämna mellanrum. Det kan vara så att ländryggsvärk kan mildras rejält med den här typen av massage. Detta särskilt om det är så att värken förknippas med specifika triggerpunkter.

 1. Mildrar ångest

Att massage fungerar rent mentalt är ingen hemlighet. Thai massagen har en avslappnande effekt. Detta trots att den är så pass energifull och aktiv. När en person känner sig lugn oftare så kan det sprida sig så att vardagen blir lugnare.

Det finns studier som har visat att personer som får thai massage upplever mindre stress direkt efter behandling. Man har också kunnat påvisa detta med hjälp av röntgenbilder av hjärnan i samband med massage.

 1. Bättre flexibilitet och rörlighet

Att ha god rörlighet är inte bara viktigt för den som sportar. Vi behöver träning för flexibilitet i vardagen och det särskilt när vi blir äldre. Med thaimassage kan det kännas enklare att röra på sig. I en studie med fotbollsspelare så kunde man se att 10 dagars thai massage påverkade hur väl de klarade rörlighetsövningar.

fotbollsspelare rörliga

 1. Kan vara bra för immunförsvaret

I och med att thai massage kan stimulera bättre blodcirkulation och därmed förse kroppens olika delar med förbättrad syresättning så kan den även vara bra för immunförsvaret. Detta även med tanke på att den som får massagen slappnar av och drar ner på stressen. Mindre stress är definitivt bra för vårt immunsystem.

 1. Ger mer energi

Med thai massage så stimuleras hela kroppen och det blir rörelser som liknar yoga-rörelser en hel del. På grund av detta så kan man uppleva en thaimassagebehandling som energigivande. Samtidigt som massagen får dig att slappna av så kan den lämna dig med en känsla av att orka mer direkt efter att du har masserats.

Passar thai massage för dig?

Thai massage kan beskrivas som en aktiv form av massage. Den som masserar dig använder hela sin kropp för att stretcha dina muskler och leder och hjälpa dig till rörelser och ställningar som är mycket yoga-lika.

Om du vill ha en aktiv form av massage där du kommer att få röra på dig så kan thaimassage vara något att testa. Dessutom kan denna massagevariant passa bra för dig som helst har lätta kläder på dig då du masseras. Ingen olja används så du behöver inte ha bar hud.

Thailand massage

Om du har någon form av skada kan thaimassage fungera men det är otroligt viktigt att du låter massören få veta om din skada innan ni börjar.

Finns det personer som inte ska behandlas med thai massage?

De flesta kan masseras med thaimetoden men det finns tillfällen då det är viktigt att rådgöra med läkare först. Om du har någon av följande hälsoproblem ska du prata med din läkare innan du bokar in en omgång thaimassage:

 • Hjärt- och kärlsjukdomar
 • Neurologiska sjukdomar eller osteoporos
 • Diabetes
 • Cancer
 • Högt blodtryck
 • Operation som inte läkt ut
 • Öppna sår

Det ska också sägas att thai massage inte rekommenderas till gravida. Du bör också undvika massage om du har problem med brännsår, blödarsjuka eller djupvenstrombos.