Måste man verkligen lida pin för att vara fin och må bra?

Om det inte gör lite ont så räknas det inte. Så är det många som tänker. Vi har ju ordspråket att man ska lida pin för att vara fin och det verkar många skriva under på. Men måste det verkligen vara på detta vis?

Hur ont kommer det att göra?

Den som funderar på att använda metoder som melanotanspruta för att bli brun ställer ofta frågan gör det ont att använda melanotan? Samma frågeställning dyker upp för produkter som massage pistol och laserbehandlingar. Vi vill få skönhet och mjuka muskler men det får ju inte göra hur ont som helst.

Detta blir ganska motstridigt när vi fortsätter med filosofin att något gott bara kommer med ansträngning och smärta. Kanske finns nyckeln till att vi ibland väljer krångliga vägar för att nå mål i detta tankemönster. Konflikten mellan att uppleva att något som är för lätt vunnet inte är något särskilt och önskan att slippa lida pin.

Viktigt med balans

Det gäller förstås att hitta en balans. När vi ska behandla muskelsmärtor eller ge en kroppsbehandling vill vi ha en bekväm massagebänk. Om det sedan var lite smärtsamt att jobba med leder och muskler så kan vi ändå säga att det är en del av behandlingen mot hälsa.

Vi kan alltså använda filosofin om att lida pin på ett fördelaktigt sätt utan att hålla på och krångla till det.

Mycket som är bra är alls inte komplicerat

Det finns ju gott om saker som är både njutningsfulla och inte alls smärtsamma. Ta ett bad i jacuzzi utomhus som exempel. Det är något som är bra för hälsan och som kan ge vackrare hud. Men inte mår du dåligt av att sitta med jämna mellanrum i en varm bubbelpool!

Och faktum är att saker som att ta sprutor för att bli brun, knåda ömma muskler och behandla akne och finnas inte alls måste vara smärtsamt för att ge bra resultat. Många gånger kan vi lära och sätt att komma runt det onda för att dra nytta av det som är så bra med behandlingen.

När vi är rädda för något nytt

Det händer ju också att vi lider pin för att vi inte vet vad som väntar. I Lund har forskare upptäckt att den smärta vi känner vid nålstick kan avslöja hur stor risken är att vi får ont efter en operation. Det finns alltså vissa typer av smärtor som kan ses som nycklar till vad varje individ behöver i form av smärtlindring då något som kan göra ont blir nödvändigt att genomföra.

Vi kan alltså lida lite pin med nålsticket för att sedan få bättre behandling till exempel vid en korrigerande operation som kan vara av hälsoskäl såväl som av estetiska skäl. Med detta sagt så kan det ju faktiskt verka som att det ändå inte är dumt att lida lite pin…